Ria & Bert
Vvan Berkel

Role-model voor velen. Hun huis ingeruild voor de reiswagen. Wég die zorgen om dat grote huis…

Samen zo’n 120 jaar jong, laatste adres een fraai appartement in de voormalige RK Kerk uit 1935 in Hilversum. Beiden een lange werkervaring bij NOS/NOB achter de rug. In niets lijken ze het type van de ondernemende reizigers. Maar dan krijgt Bert een aanbod om vroegtijdig ‘uit te stappen’ door een reorganisatie. Wordt ineens hun droom concreet. Een droom die al vanaf 2006 aan het werk was.

 

In 2009 werden ze in een huurcamper (bus+ opbouw) helemaal verrukt van hun avontuur in Nova Scotia – Canada. Hun eerste camperreis van ruim drie weken was 100% geslaagd. Al die vriendelijke mensen onderweg ‘how can I help you?’ waren een openbaring. Gaan waar de zon je brengt, parkeren waar er iets te doen is. Een muziekfestival, een oesterfeest of een lekker kampvuurtje op het strand. Het oorspronkelijke idee om te reizen kwam weliswaar van Bert, maar Ria ging tijdens deze reis helemaal ‘om’. Bert ontdekte dat voor hem reizen vooral om ontmoetingen gaat, ‘wat is het dan heerlijk om met die mensen in hun eigen taal te kunnen praten!’.
Terug in Nederland wilden Ria & Bert de volgende stap maken, maar dan wel graag een maatje groter dan een standaard ‘Tupperware camper’. Een eerste hartelijke ontvangst bij Camperbouw Holland, gaf vooral jeepachtige oplossingen op dat moment. Kort daarna lazen ze een interview in de Volkskrant met Lieve & Wim die met een heuse vrachtwagen verre landen wilden bestormen. In dat artikel werd Twiga Travelcars genoemd. En al in het eerste gesprek met Twiga werd de volgende stap van hun droom bewaarheid: er moest een degelijke vrachtwagen komen met een nieuw te bouwen woongedeelte. Er was nog één klein probleem: er was wel spaargeld, maar de verkoop van hun appartement in Hilversum was noodzakelijk.

De vrachtwagen werd gekocht en de woonunit werd geplaatst. Maar zonder enige inhoud. Geen bed, geen keuken. Ria: ‘dit was een hele romantische periode om ons voertuig te leren kennen. Slapen op matjes, ons oude bankstel gewoon in de woonunit, het was een beetje het oude huis in ons nieuwe thuis….’ Het appartement werd gelukkig snel verkocht en de auto kon worden afgebouwd. Zes maanden later had Twiga een topjob geleverd. Niet alleen ging het in het overleg met Twiga over de techniek en de woonwensen, maar het enthousiasme over reizen werd zo goed begrepen. ‘Er wordt niet vanuit de theorie gedacht, maar vanuit de rijke reiservaring van de bouwers, heerlijk gewoon.’

 

De reis kon beginnen. Maar waar vele reizigers het vooral ‘stoer’ vinden naar China, Mongolië en/of Afrika te gaan is dat helemaal niet aan de orde bij Ria & Bert. Ze bouwen hun reizen rustig op. Vanaf april 2013 wonen ze op vier wielen, zijn het onze nieuwe nomaden, de witte zigeuners. Ze hebben Duitsland goed verkend en zijn lekker in Europa aan het toeren geweest. Vraag je ze hun volgende bestemming dat is het vooral de veelheid aan mogelijkheden die we horen. Niets staat vast, daar waar het lekker weer is, daar waar we vrienden willen ontmoeten. En ja, ze zouden het heerlijk vinden voor langere tijd naar Canada terug te gaan, maar daar moet nog even voor worden gespaard. Omdat Wonen op Wielen altijd goedkoper is dan Wonen in Stenen, gaat ze dat zeker lukken.

 

Nu even terug in de Ooy, om van de camper-vrachtwagen een vrachtwagen te laten maken om die hoge belastingtarieven te voorkomen. Een ingreep die binnen 2 weken door Twiga in hun nieuwe pand wordt uitgevoerd.

Deze website is (nog) niet geoptimaliseerd voor weergave in landscape modus.
Houd je mobiel rechtop om de staande modus te gebruiken.